Konsten att kommunicera risk

TIPS & RÅD: De flesta beslut har både positiva och negativa aspekter att ta hänsyn till. Möjlighet och risk. När idéer presenteras har vi en naturlig tendens att linda in, släta över det som innebär risk eller fara – vilket sänker förtroendet och lätt ger intrycket av att dribbla med sanningen, alternativt att inte ha koll på läget. Här är några tankar om hur man kommunicerar det där ofrånkomliga riskmomentet så att det inte tar överhanden – och kanske till och med får tvivlarna att byta sida.

Melander och Obama – två effektiva jämställdhetsdebattörer.

ANALYS: Först fick vi se Sven Melander erövra det svenska hörnet av internet efter att ha försvarat Zara Larsson i ett inlägg på din egen Youtube-kanal. Kort därefter intog Barack Obama hela världens nyhetsflöde efter sin gästkrönika för livstilsmagasinet Glamour. Varför blev dessa inlägg i jämställdhetsdebatten så uppmärksammade och spridda? Vad gjorde dem så effektiva? 

Stefan, gör som Ernst – känn in rummet!

ANALYS: ”Den svenska modellen ska fungera för alla. Och då menar vi alla.” Så sa statsminister Stefan Löfven i sitt Almedalstal igår. Men när en människa ur dessa alla lyfts fram i närbild, ja då blir det genast knepigare. Varför har det blivit så svårt för politiker att svara på journalisters frågor?

Hög tid att uppvärdera erfarenhet!

DEBATT: Star Wars-karaktären Yoda blev 900 år och var aktiv in i det sista. Yoda är förvisso en sagofigur, men också en bra symbol för aktiv visdom. Något vår tid behöver mer än någonsin. Det är tydligt hur omvärlden utvecklas alltmer asymmetriskt, vilket gör vägen till de ”rätta” besluten allt snårigare och behovet av de långa perspektiven allt större. 

Drömmen om Utopia är tillbaka.

SPANING: I år är det precis 500 år sedan Thomas More skrev den berömda boken ”Utopia” – en fiktiv berättelse om ett drömsamhälle, med för tiden så overkliga betingelser som religionsfrihet, sex timmars arbetsdag och utbildning för både män och kvinnor. Nu, ett halvt årtusende senare, ser vi en renässans för den utopiska tanken. Vi har lärt oss att visioner och tekniska innovationer kan ske snabbt och stort, vilket förflyttat både rimlighetens och möjlighetens gräns i våra huvuden. 

Rymdtrend: Från månromantik till marsrealism

SPANING: För Magasinet Rum Design nr 6 har jag skrivit denna spaning om rymden, som fortsätter fascinera och inspirera, fast på nya sätt.Rymdturism har gått från ett begrepp som kändes overkligt för bara några få år sedan och som inte bara blivit realistiskt, utan även fått ordentlig skjuts genom en ny kapplöpning, denna gång mellan Tesla-grundaren Elon Musks rymdprojekt SpaceX och Richard Bransons dito Virgin Galactic.” 

Hamburgerkedjans eldrivna sportbil

SPANING: Hamburgerkedjan Max har gjort en stor satsning på vegetariska hamburgare – Max Green. Och det har hittills varit ett lyckat steg. På många sätt är detta ett progressivt steg jämförbart med den eldrivna sportbilen.

Ny identitet för Påhlmans

VARUMÄRKESCASE: Nu blir den nya identiteten för Påhlmans Handelsinstitut och gymnasium officiell. Slutsteget i en intressant varumärkesprocess jag arbetat med under året. Påhlmans handelsinstitut grundades redan 1881 och behövde se över sitt varumärke för att kommunicera bättre i den snabba utvecklingen och hårda konkurrensen inom utvecklingssektorn. Här är en kort beskrivning av projektet.

Gör som Timberlake

SPANING: Jag har tidigare tittat på artisterna Håkan Hellström och Veronica Maggio ur ett kommunikationsperspektiv, nu har turen kommit till en 35-årig mångsysslare från Memphis, Tennessee. I helgen var Justin Timberlake på besök och levererade några övertygande minuter. Här är några tankar om hans insats.

När ska du färga håret blått?

SPANING: ”Det finns en retorisk tumregel som går ut på att ju mer oroande eller omstörtande budskapet är desto mer trovärdighet får det (och desto tryggare känner vi oss) om budbäraren är propert klädd. Nyhetsuppläsare klär sig efter denna princip, så även de flesta toppolitiker.” 

Well played, Håkan

SPANING: Jag förstår från flera av varandra oberoende källor att Håkan Hellström-konserten på Gramercy Theatre i New York igår var fantastisk. Kul! Håkan Hellström känns som en ytterst sympatisk artist, men inte minst också smart i sitt sätt att både skapa och föra ut sin musik.

Design med högre mål

SPANING: ”Att ha ett syfte är också att få en inspirerande riktning och design blir sättet att kommunicera denna. Att stå för något moraliskt viktigt gör också en stark och tydlig identitet mer effektiv.” Min senaste krönika i Magasinet Rum Design handlar om hur design blir ett effektivt verktyg för att kommunicera högre syften och möjliggöra för stora förändringar att bli verklighet.

I framtiden får vi fler hattar

SPANING: Interimsarbete, ”halvlånga” kontrakt och projektanställningar är en snabbt växande sektor i ett kvartalsekonomiskt, men också alltmer innovationsdrivet och snabbt omställande företagsklimat. Som all utveckling, finns både bra och dåliga inslag. Här är ett scenario jag tror på.