All in Trendspaning

När ska du färga håret blått?

SPANING: ”Det finns en retorisk tumregel som går ut på att ju mer oroande eller omstörtande budskapet är desto mer trovärdighet får det (och desto tryggare känner vi oss) om budbäraren är propert klädd. Nyhetsuppläsare klär sig efter denna princip, så även de flesta toppolitiker.” 

Well played, Håkan

SPANING: Jag förstår från flera av varandra oberoende källor att Håkan Hellström-konserten på Gramercy Theatre i New York igår var fantastisk. Kul! Håkan Hellström känns som en ytterst sympatisk artist, men inte minst också smart i sitt sätt att både skapa och föra ut sin musik.

Design med högre mål

SPANING: ”Att ha ett syfte är också att få en inspirerande riktning och design blir sättet att kommunicera denna. Att stå för något moraliskt viktigt gör också en stark och tydlig identitet mer effektiv.” Min senaste krönika i Magasinet Rum Design handlar om hur design blir ett effektivt verktyg för att kommunicera högre syften och möjliggöra för stora förändringar att bli verklighet.

I framtiden får vi fler hattar

SPANING: Interimsarbete, ”halvlånga” kontrakt och projektanställningar är en snabbt växande sektor i ett kvartalsekonomiskt, men också alltmer innovationsdrivet och snabbt omställande företagsklimat. Som all utveckling, finns både bra och dåliga inslag. Här är ett scenario jag tror på.

Inkompetensen som gör oss klokare

SPANING: Finns det någon egenskap 2016 som skapar större osäkerhet än total, oreflekterad tvärsäkerhet? Tror inte det. För vad är det egentligen för konjunktur nu – och vad beror den i så fall på? Vad är det för mode? Det finns inte som förr ETT eller få enkla svar på dessa frågor utan flera mångbottnade. 

SPANING: ”Bloggaren Dagny Carlsson, 103 och stilikonen Iris Apfel, 94, invaderar medierna (den senare för övrigt föremål för en mycket sevärd Netflix-dokumentär). Alla vill hänga med dessa levande orakel. L’Oréal anlitar 69-årigaSusan Sarandon som sitt NYA ansikte och Harrison Ford, 73, (och inte de betydligt yngre kollegorna) är den som oftast frontar senaste Star Wars-filmen.” Läs min spaning om ett allt större intresse för seniora förebilder.

SPANING: John Mellkvist är design- och varumärkesstrateg som också inspirationsföreläser om omvärld och trender. Tillsammans med sina uppdragsgivare vill han skapa företag som inte bara är starka och tydliga, utan även sympatiska. John har tittat in i framtiden åt Sapir och listar exemplen som visar att hållbarhet har blivit ett starkt säljargument.

SPANING: I storslagna, välregisserade upplevelser bor en enorm kraft. Vilket allt fler företag nu inser. Det är därför logiskt att underhållnings- och dataspelsindustrin – de branscher som mest naturligt kan leverera trovärdiga upplevelser – på flera sätt blivit drivande krafter inom nutida marknadsföring, skriver John Mellkvist i en spaning.