John Mellkvist AB

PR-konsult och framtidsspanare. Har sedan 1994 haft olika roller på ett antal ledande byråer i komunikationsbranschen; Mindmakers PR, Lowe Brindfors, Brindfors Design, Hall&Cederquist Y&R, Grow, Identity Works, SWE med flera. Har uppdragsgivare i och utanför Sverige. Föreläser om trender och framtid, skriver och medverkar regelbundet i olika medier. Född 1972.

Konsten att kommunicera risk

Konsten att kommunicera risk

Den romerske senatorn Cato den äldre (234 – 149 f. Kr), lär ha avslutat vartenda senatstal med orden ”För övrigt anser jag att Karthago bör förstöras”. Han fick till slut sin vilja igenom när Rom år 149 f. Kr. förklarade krig mot Karthago och därefter invaderade landet. Jag vill inte på något sätt propagera för krig, men ur ett både historiskt och retoriskt perspektiv är detta ett intressant och pedagogiskt (och i vissa avseenden varnande) exempel på hur man får människor med sig på en riskfylld satsning. Risk finns ju överallt, och det gäller att med jämna mellanrum få din omgivning att se bortom den för att komma framåt. Det kan exempelvis handla om att få investerare att köpa in sig i en affärsidé, övertyga en församling om ett politiskt beslut eller att få familjen att köpa förslaget att ta den vackra men smala och slingriga bergsvägen på bilsemestern – kort sagt alla situationer som innehåller en viss portion risk.

De flesta idéer och beslut har både positiva och negativa aspekter att ta hänsyn till. Möjligheter och risker. När vi kommunicerar har vi en naturlig tendens att linda in och släta över det som innebär risk eller fara, vilket sänker förtroendet och lätt ger intrycket av att dribbla med sanningen – alternativt att inte ha koll på läget. Ett annat vanligt fel är att helt fastna för länge vid risken eller svårigheten med projektet, vilket drastiskt minskar sannolikheten att få över tvivlarna på din sida. Det finns därför en generell retorisk poäng i att vara ärlig med risken, svårigheten eller den obekväma delen av sanningen – men att likt Cato nämna den i förbifarten, som det naturligaste i världen.

Ett färskt exempel. Alldeles nyligen presenterade entreprenören Elon Musk, Teslas respektive rymdbolaget SpaceX grundare, sina mycket spektakulära planer på att göra mänskligheten multiplanetär, (underbart ord för övrigt) med en koloni på planeten Mars som det första delmålet. Knappast riskfritt. På frågan om vilka som kan tänkas vilja åka med de första turerna till den röda planeten – en tripp som beräknas ta minst 80 dagar enkel resa – svarade Musk på sedvanligt lakoniskt vis: 

”Det kommer bli väldigt kul, men du måste vara beredd på att dö”.

Hårt, troligen sant, men också ärligt, vilket som bekant alltid vinner i längden.

Så sammanfattningsvis, om du har ett viktigt men krävande budskap och måste få människor med dig – var ärlig med vad du vet, tala ur skägget och kalla saker vid dess rätta namn – men nämn den mest riskfyllda eller kontroversiella delen av budskapet som en bisats eller passage i en större, övertygande helhet.

Gäst i TV4 Nyhetsmorgon om ålderismen

Gäst i TV4 Nyhetsmorgon om ålderismen

Glad över att nu ingå i Speakers&friends talarstall.

Glad över att nu ingå i Speakers&friends talarstall.