John Mellkvist AB

PR-konsult och framtidsspanare. Har sedan 1994 haft olika roller på ett antal ledande byråer i komunikationsbranschen; Mindmakers PR, Lowe Brindfors, Brindfors Design, Hall&Cederquist Y&R, Grow, Identity Works, SWE med flera. Har uppdragsgivare i och utanför Sverige. Föreläser om trender och framtid, skriver och medverkar regelbundet i olika medier. Född 1972.

Andas med hjärtat

Andas med hjärtat

Under årets upplaga av kreativitetsfestivalen SXSW i Austin, Texas var ett av de mest uppmärksammade inslagen nätsidan follow-my-heart.net som livestreamar skådespelaren Shia LaBeoufs hjärtslag. Det tilltaget är lika symboliskt för tiden talande som den medvind världens mest kända professor i global hälsa, Hans Rosling, haft den senaste tiden.

Det är nämligen tydligt att trenden svänger från träning mot hälsa. Från frenetiskt flåsande och jakt på idrottsliga resultat till olika sätt att sänka pulsen för att långsiktigt kunna prestera bättre på jobbet eller i relationen. 

Ett tecken på detta är att ett nytt tonläge från träningscoacherna börjat skönjas. Erik Sander (gymägare, föreläsare och fil. kand. i biomedicin med inriktning på fysisk träning) propagerar exempelvis en träningsfri dag i veckan. Varför? Av hälsoskäl. ”Vanliga människor har inte de fysiska förutsättningarna att träna som en världsatlet” som han skriver. I blogginlägget ”Träna som ett proffs” lägger Erik Sander istället stor emfas vid kroppens behov av vila och återhämting. 

Även de digitala jättarna har skiftat fokus. Efter att tid ha pepprat oss med digitala pulsmätare och träningsappar, satsar företag som Google och Apple nu istället stenhårt på långsiktig hälsa. 

Vartannat barn som föds idag spås bli över 100 år, men världen nöjer sig inte där. Åldrande har beskrivits vara Silicon Valleys nästa stora utmaning och man har där redan börjat tänka tanken om åldrandet går att vända. Oavsett om man ser denna vision som ett tankegenombrott eller ett etiskt dilemma, så måste folkhälsan upp ett par snäpp till.

Arianna Huffington, grundare av mediahuset Huffington Post och en alltmer inflytelserik global ledarröst, skriver i sin bok ”Thrive” om hur världen behöver ett tredje framgångsmått, att lägga till de redan kända makt och pengar. Det hon efterlyser är balans mellan arbete och livet utanför.

Insikten kom när hon efter alltför många 18-timmarspass på jobbet en dag kollapsade hemma och på vägen ner mot golvet slog huvudet illa.

”Med professionella mått mätt var jag framgångsrik, men utifrån vilken sund definition som helst, om du ligger på golvet i en pöl av blod, då är du inte framgångsrik” som hon sagt.

Arianna Huffingtons fyra råd för att hitta balans i livet är:

  1. Prioritera ditt välbefinnande och din hälsa. Bry dig lika mycket om dig själv som din smartphone.
  2. Sök visdom från antiken. Alla antika kulturer – indianer, japaner eller greker – har nämligen samma enkla grundbudskap: Känn dig själv!
  3. Pausa och ta in livets under. Vi begraver oss så gärna i to-do-listorna och glömmer bort att leva på riktigt.
  4. Var generös. Huffington rekommenderar arbetsgivare att erbjuda sina anställda rikligt med meditation och yoga.

Att hjärtat nu alltmer hamnar i fokus går att tolka på två sätt. 1) Längtan efter ett längre liv och 2) behovet att att visa visa det lite mer kärlek medan det pågår.

När en trend slår igenom och många rusar åt samma håll brukar det kallas en tipping point. Kanske skulle vi denna gång testa att i lugn takt promenera vägen fram, stanna upp då och då, se oss omkring och tillsammans skapa en balance point.

(Även publicerad i trendrapporten Raw Report)

Rymdtrend: Från månromantik till marsrealism

Rymdtrend: Från månromantik till marsrealism

Hamburgerkedjans eldrivna sportbil

Hamburgerkedjans eldrivna sportbil