John Mellkvist AB

PR-konsult och framtidsspanare. Har sedan 1994 haft olika roller på ett antal ledande byråer i komunikationsbranschen; Mindmakers PR, Lowe Brindfors, Brindfors Design, Hall&Cederquist Y&R, Grow, Identity Works, SWE med flera. Har uppdragsgivare i och utanför Sverige. Föreläser om trender och framtid, skriver och medverkar regelbundet i olika medier. Född 1972.

Hög tid att uppvärdera erfarenhet!

Hög tid att uppvärdera erfarenhet!

Star Wars-karaktären Yoda blev 900 år och var aktiv in i det sista. Yoda är förvisso en sagofigur, men också en bra symbol för aktiv visdom. Något vår tid behöver mer än någonsin.

Det är tydligt hur omvärlden utvecklas alltmer asymmetriskt, vilket gör vägen till de ”rätta” besluten allt snårigare och behovet av de långa perspektiven allt större. Vad som kändes som rätt beslut igår är plötsligt helt fel beslut idag. Erfarenhet har snabbt blivit den starkaste valutan och historielöshet den svagaste.

Flera vitala seniorer gjort sina röster hörda i debatten den senaste tiden. Emerich Roth, Nina Lagergren, Leif Mannerström, Kjell-Olof Feldt, Hédi Fried, P-G Gyllenhammar, Kerstin Ekman, Alf Svensson, Hans Blix, med flera. Det är ingen slump. De höjer sina röster då de i kraft av långa liv kan koda av mönster i större perspektiv. Men inte minst, de höjer sina röster för att de ser att det behövs.

Vi borde också se detta och bli bättre på att lyssna in dessa erfarna personer – och vi borde göra det på ett nytt sätt. En bra start är att ersätta det passiva ordet pensionär med det betydligt mer positivt laddade senior. Aktiva seniorer borde göras till en tillgång och en mer integrerad samhällskraft – istället för som idag, ett särintresse. Kanske instifta en nationell advisory board för äldre personer i olika yrkesgrupper, som ett mål att sträva mot, för alla som vill och kan. Arvoderat arbete givetvis, värdet är ju stort – för båda parter. Vad har då den erfarne att vinna på att dela med sig av sin visdom? Yogi Bhajan, legendarisk yogalärare och entreprenör (bland annat grundare av Yogi Tea) har uttryckt det  väl: ”If you want to learn something, read about it. If you want to understand something, write about it. If you want to master something, teach it.”

Forskare förutspår att varannan människa som föds idag kommer att bli 104 år, samtidigt som dagens 70-åringar är lika kärnfriska som 70-talets 50-åringar. Det vill säga: vi blir fler och vi lever längre och friskare liv. Att fler av oss därför behöver kunna vara aktiva längre än idag är ingen svår matematik. MEN, då behöver nya attityder odlas – och om något ska ske bör dessa nya attityder komma från de yngre.

Visst är det så att somliga föredrar att dra sig tillbaka på ålderns höst, men varför låta det bli den enda normen? En ond rygg eller försvagad syn är inget hinder för att förmedla en insikt eller förklara ett skeende.

För, som managementgurun Peter Drucker skrev i sin berömda och mycket läsvärda text ”Managing Oneself” (själv då i 80-årsåldern): ”Idag är det mesta arbetet kunskapsrelaterat. Kunskapsarbetare är inte uttröttade efter 40 år på jobbet. De är snarast uttråkade.”

May the force be with you.

 

Kreativitet har alla, kreativt självförtroende är vad alla behöver

Kreativitet har alla, kreativt självförtroende är vad alla behöver

Öppen föreläsning på Postmuseum 17 juni: Mot Utopia!

Öppen föreläsning på Postmuseum 17 juni: Mot Utopia!