John Mellkvist AB

PR-konsult och framtidsspanare. Har sedan 1994 haft olika roller på ett antal ledande byråer i komunikationsbranschen; Mindmakers PR, Lowe Brindfors, Brindfors Design, Hall&Cederquist Y&R, Grow, Identity Works, SWE med flera. Har uppdragsgivare i och utanför Sverige. Föreläser om trender och framtid, skriver och medverkar regelbundet i olika medier. Född 1972.

Det ofullkomliga förändrar designen

Det ofullkomliga förändrar designen

Samtidigt som arkitekterna allt oftare tänker mindre – Claesson Koivisto Rune har exempelvis lanserat sitt varumärke Smaller Objects med mindre vardagsföremål – så ser vi allt oftare hur storskaliga offentliga arkitekturuppdrag landar hos designers utan formell arkitektutbildning. Thomas Heatherwick är exempel på en sådan ”arkisigner” som med egna ord beskrivet, ser allting oavsett storlek som ett problem att lösa. New York-designern Dror Benshetrit som bland annat fått uppdraget att utforma den spektakulära konstgjorda ö-gruppen HavvAada i Turkiet, har förklarat att hans uppdragsgivare finner hans brist på formell arkitektutbildning uppfriskande.

Under inredningsboomen i början på 00-talet blåste man samvetslöst ut originaldesign i gamla hus och ersatte med modern inredning till bristningsgränsen. Att det skulle uppstå någon form av estetisk baksmälla var ganska givet. Motreaktionen kom i form av ett ökat intresse för byggnadsvård och konsten att återställa sönderrenoverade bostäder till originalskick. Nästa steg i utvecklingen ser vi nu, med en stark dragning mot mycket gamla tekniker, material och hantverk. Det finns flera skäl till detta.

Vår masskonsumtion har pågått under lång tid, men med de sociala mediernas genomslag ser vi – både oftare och tydligare än tidigare – vad den ställer till med. Arkitekter och designers söker sig bort från masstillverkning och precis som inom maten har lokalproducerat blivit ett nyckelord. Det ger uttryck med en speciell nerv och hantverksmässig ofullkomlighet, men inte minst ger det möjligheter att ta tillvara lokal arbetskraft vid byggnadsprojekt i fattiga länder. Ett exempel på det var när arkitekten Sharon Davis nyligen engagerades för ett bostadsprojekt i Rwanda. Valet av byggnadsmaterial föll då på bland annat handgjort tegel och eukalyptus.

Japanska arkitekter är mästare på att använda gamla metoder för huskonstruktion som samtidigt blir utsökt vackra att se på – och som dessutom möter upp en allt starkare strävan efter hållbar utveckling. Den prisbelönta japanske arkitekten Shigeru Ban menar att just arkitekter har ett särskilt ansvar vid globala katastrofer och har själv bland annat skapat nödbostäder i papp till katastrofområden i Rwanda, Turkiet och japanska Kobe.

Penda, en arkitektbyrå baserad i Peking och Wien, går steget längre. Deras projekt ”Bamboo City” är en tänkt stad uppbyggd av moduler tillverkade av bambustavar, vilka sammanfogats på ett sätt som inspirerats av indianernas tipi-tält. Planen är att bambustaden ska kunna husera 200.000 invånare år 2023. Det intressanta med konstruktionen är att den blir mer stabil, ju fler moduler som byggs på.

Fabriken har också blivit intressant igen. Estetiken ”vintage industrial” med råa fabriksmiljöer, naturligt nedtonade färgskalor, metall, betong har fått en verklig nytändning under digitaliseringens intensivt snurrande hjul. Det är tydligt att vi längtar till fysiska miljöer och taktila upplevelser. Nyligen meddelades exempelvis att försäljningen av tryckta böcker tagit fart i Sverige. Gamla mässingsbruket Skultuna är ett företag som hamnat i ett gynnsamt läge och utvecklat sitt sortiment på ett lyckat sätt. Den dekorativa värmeljushållaren ”The Factory” – vars utseende inspirerats av Skultunas originalfabrik – slår mynt av både industriromantik, mässingens pånyttfödda popularitet och intresset för små vardagsföremål.

Vårt telefonanvändande har inte bara börjat ge oss gamnacke, det har även börjat förändra hur vi vill ha våra hem planlösta. De öppna planlösningarna är inte optimala för digital samvaro. Istället har behovet av privata, tydligt avgränsade zoner ökat. Liknande trend syns på företagen, som allt oftare frångår öppna kontorslandskap och istället satsar på aktivitetsbaserade lösningar med zoner för samarbete, koncentration, kreativitet och så vidare. Bra design utgår från vårt beteende. Riktigt bra design har kraften att förändra det.

/John Mellkvist

Även publicerad i Magasinet Rum Design nr 4 2016. Bilden: Den planerade Garden Bridge i London med design av Thomas Heatherwick. Image: Heatherwick Studio

Liberalernas nya symbol: Vad gör du om din nya logotyp visar sig likna en…?

Liberalernas nya symbol: Vad gör du om din nya logotyp visar sig likna en…?

Inkompetensen som gör oss klokare

Inkompetensen som gör oss klokare