John Mellkvist AB

PR-konsult och framtidsspanare. Har sedan 1994 haft olika roller på ett antal ledande byråer i komunikationsbranschen; Mindmakers PR, Lowe Brindfors, Brindfors Design, Hall&Cederquist Y&R, Grow, Identity Works, SWE med flera. Har uppdragsgivare i och utanför Sverige. Föreläser om trender och framtid, skriver och medverkar regelbundet i olika medier. Född 1972.

Fem tips som stärker din identitet

Stärk din identitet och kommunicera bättre – 5 tips

Arbetsmarknaden blir alltmer rörlig och som individ behöver du både vidga ditt nätverk och göra ett bra intryck vilket sammantaget ger fler möjliga vägar framåt. Jag är besjälad av att göra varumärkesarbetet enklare för alla hårt arbetande företagare därute. Under flera år har jag därför tagit fram handfasta råd för enklare varumärkesbyggande som publicerats av bland andra tidningen Entreprenör, Aftonbladet, Dagens Industri, Driva Eget, SEB samt karriärnätverket Shortcut.

Jag tänkte starta arbetsåret 2015 med 5 nya råd som utan alltför stor arbetsinsats kan ge ditt nätverkande en skjuts. 5 små justeringar av hur du kommunicerar som kan ge stor effekt. Det finns givetvis mycket mer att göra på området och jag kommer fortsätta dela med mig av sådant jag tror på framöver. Hoppas du får nytta av nedanstående tips och lycka till!

 

1. Epost-signaturen – en effektiv, men ofta förbisedd kanal

Varje gång jag får ett mail utan vare sig kontaktuppgifter, länkar eller ett budskap, ser jag en missad chans att kommunicera något bra eller att fördjupa relationen. Räkna efter hur många mail du skickar under en arbetsvecka och du förstår snabbt att det är en viktig kanal. Mitt tips är att lägga lite tid på att skapa en snygg uppställning av dina kontaktuppgifter (i ren text, inte bild). Längst ner skriver du en kort sammanfattning av vad du gör, ett favoritcitat eller en bra länk med en kort kommentar. Det fina är att effekten är skalbar och att du enkelt kan byta budskap så ofta du vill. Genom att på detta sätt lämna ifrån dig lite mer än förväntat, kommer fler än du tror på ett naturligt sätt få en bättre bild av vem du är.

 

2. LinkedIn – se över din profil, det kommer att löna sig

Om du finns på sociala medier, se varje plattform som ett av dina fönster. Någon har sagt att Facebook är ditt digitala vardagsrum, så är LinkedIn konferensrummet. Mitt råd är att i alla fall tänka så, då det gör det lättare för dig att filtrera hur du kommunicerar var – och utifrånbilden av dig blir tydligare. LinkedIn har utvecklats massor och snabbt gått från att vara en digitalt inbunden CV-databas en formidabel och ytterst dynamisk yrkesplattform. Några generella tips: Välj en neutral porträttbild, lista konkret vad du gör eller vill göra, var generös med rekommendationer till dem du tycker förtjänar det och investera lite tid i att formulera en bra sammanfattning som inkluderar både vad du vill och en konkret lista över sådant du gör. Alltfler blir alltmer aktiva på LinkedIn så genom hur du postar kan du effektivt skapa en bild av vem du är och hur du arbetar.

 

3. Din hemsida – en fortsatt viktig kanal, ge den ett lyft

I takt med att de stora nätjättarna som Facebook och Google tar allt större plats i våra liv ökar också värdet av att ha ett eget hörn av internet där du kan kontrollera allt. Det har aldrig varit vare sig enklare eller billigare att få en riktigt vass hemsida, tack vare utvecklingen av och konkurrensen bland alla tillgängliga designteman. Både de tekniska plattformarna och de utanpåliggande designade skalen (teman) är nu så bra att du med små medel kan få en riktigt fin nätplats. Det du behöver ta fram är framförallt bra bilder, en logotyp/symbol och/eller en snygg header. När det gäller texterna, identifiera de viktigaste nyckelorden för din bransch och se till att de finns med på så många ställen som möjligt. Sträva efter att skriva sakligt, beskrivande och inte alltför långa stycken. Var inte rädd för att publicera sidan innan allt är färdigt. Vi har blivit vana vid att se webbmiljöer växa fram och inte minst att kunna påverka dem med vår respons.

 

4. Visitkort – en fortsatt värdebyggande papperslapp

Somliga skulle säga att man 2015 inte behöver information på papper. Men precis som med fysiska brev drar den som anstränger sig en smula utöver den digitala lättjan det längsta strået. Det ÄR trevligt lämna något ifrån sig när du haft ett möte och ett visitkort är då det mest naturliga. Ett bra visitkort blir då ett mycket enkelt sätt att göra lite skillnad. På de visitkort du får från din arbetsplats är ditt namn av naturliga skäl sannolikt underordnat företagsnamnet. Komplettera därför med en uppsättning visitkort där DITT namn spelar huvudrollen. Dessa kan både används privat och för allt annat nätverkande där du vill agera utanför din arbetsgivares ramverk. Jag rekommenderar då vita kort med svart text i valfritt stilrent typsnitt. Detta just för att ditt namn ska spela huvudrollen.

 

5. Monogram – visuellt lyft på ett enkelt sätt

En tydlig och snygg visuell identitet förbättrar dina möjligheter att påverka din omgivning. En tydlig och snygg identitet kan tyvärr också bli ganska dyr att ta fram. Något jag både rekommenderar och hjälper alltfler uppdragsgivare med är ett monogram baserat på initialerna i verksamheten alternativt pesonnamnet (för privat bruk). I en värld som svämmat över av symboler kan monogrammet ses som en ’tillräckligt unik’ logotyp eller, ett dekorativt märke som lyfter utseendet i de miljöer det används. Vad jag märkt är att ett monogram nästan undantagslöst blir en symbol som är lätt att ta till sig och lätt att använda men som ändå får ett starkt personligt värde.Vid ett tillfälle skickade en kund jag hjälpt med ett monogram en bild av ett par eleganta manschettknappar prydda med symbolen, vilket givetvis var en bra signal. Eftersom ett monogram låter sig göras inom ytan av en kvadrat, blir den också en distinkt och bra profilbild på en Facebook- eller instagramsida. Hör gärna av dig om du vill ha hjälp eller har frågor.

Den optimala logotypen

Strategisk design i stort – och i smått